Doorgaan naar hoofdcontent

Pensioenperikelen

Pensioen, het duurt nog even voor ik er aan toe ben. Tenminste, wetgevingstechnisch. Een jaar of 25, volgens de huidige maatstaven.
Perikelen, tsja, die zijn er vast. Ik heb als zelfstandige jarenlang niets opgebouwd. Door de verschillende werkgevers, die ik met mijn deeltijdbanen heb gehad, heb ik ook verschillende pensioenfondsen.
Volgens mij zijn het er nog 5. Een klein pensioen heb ik al eens afgekocht.

Vandaag kreeg ik een brief van een van de pensioenfondsen. Er gaan er twee fuseren. Dus... leuk voor ze, denk ik dan. Ergens in mijn hoofd zeurt een stemmetje... Jij zou toch nog kijken of het voordelig en handig is om alle pensioenen bij een fonds onder te brengen.... Jaaahaa, denk ik dan, dat is ook zo. Maar op een of andere manier blijft het er bij. Het feit dat ik bij de fondsen absoluut geen invloed heb op wat er gaat gebeuren met mijn inleg, maakt dat ik het ook niet interessant vind om me daar in te verdiepen. Wie weet ben ik wel dood en begraven (nou ja, gecremeerd, over 24,5 jaar, ach, net geen pensioen gehaald, dat is nou jammer, wel jaren ingelegd...)

'Toevallig' deed ik zondagochtend nog mee aan een NIPO onderzoek over pensioenen. 3,15 euro kreeg ik er voor (dat vond ik dan wel weer leuk). Daar kwamen verschillende aanbieders in naar voren.
Nog 'toevalliger' stonden er in het blad FiscAlert, tips om minder belastinggeld te hoeven betalen. Een advies was om te kijken of je een pensioengat hebt en daar wat aan te doen.

Een pensioengat zal ik zeker hebben. Gat? Nou, ik denk wel een krater. Is het slim om daar wat aan te doen? Vast wel. Heb ik daar nu geld voor over. Eigenlijk niet. Maar goed, ik besef ook wel dat mijn hoofd in het zand steken met betrekking tot deze zaken niet echt slim is.

Uiterlijk voor de kerstvakantie van dit jaar, wil ik alles bekeken en geregeld hebben. Ik ga er van uit dat ik dat wel gewoon haal hoor, dus bij leven en welzijn :)

Dan, de vraag van vandaag, heb jij nog tips als het gaan om het pensioengat?


Reacties

  1. Ik ben bijzonder teleurgesteld in pensioenen en ook de plannen van de regering.

    Een afgelost huis is plan nr 1, vervolgens geld achter de hand.

    Echt ik kan je geen advies geven. Het enige dat je kunt doen is kijken naar de achtergronden van je huidige pensioenfondsen.


    Het oekje van Erica Verdegaal over pensioenen lenen bij de bibliotheek dat is de beste tip die ik voor je heb.
    Werken aan je gezondheid is ook een goed advies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor de tips. Ik ben gelukkig gezegend met een goede gezondheid en hoop dat nog lang zo te houden. Dat eigen huis is er nog niet, dat dat is helaas geen plan nr 1. Zal volgende week het boekje van Erica opzoeken in de bieb.

      Verwijderen
  2. Voor mij is de vraag altijd wat het echte pensioengat is, ofwel: wat denk je nodig te hebben als het zover is. Dat zou wel eens minder kunnen zijn dan wat als standaard wordt gehanteerd. Ga dus uit van je eigen situatie en kijk dan wat straks het echte gat is en hoe je dat wilt opvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, nu zie ik dat je hier ook al gereageerd hebt. Leuk, dank je. We hebben ook wel wensen voor wonen in het buitenland. Afhankelijk van waar dat zou zijn kan het best zijn dat we dan veel minder kosten hebben.

      Verwijderen
  3. De truuc van het pensioengat is dat het geld wat je erin stopt, een aftrekpost is voor de belasting. Dus van wat je in het pensioen stopt, krijgt je een stukje terug.
    Je moet het dan wel vast zetten bij een bank ofzo, in een vast spaarsysteem. En ik kan er geen vinger achter krijgen hoe de kosten liggen, dus het enige risico dat je loopt, is een soort woekersysteempje. Maar meestal is het gewoon sparen, dus ik zie niet gelijk wat daar aan te woekeren valt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is iets waar ik nog naar wil kijken. Nu met 2 volledige inkomens, zonder eigen huis, hebben we verder niet zoveel aftrekposten.

      Verwijderen
  4. Ja, regel je eigen pensioen en haal zoveel mogelijk UIT de fondsen. En probeer vooral op een gunstige manier voor je pensioen te sparen, b.v. door een hypotheekvrije woning oid. Als je weinig nodig hebt, kan dat gat ineens ook heel erg meevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat eigen huis is er nog niet, ik kan eens kijken of er nog een mogelijkheid is om de kleine pensioenen af te laten kopen. Weet niet of dat nog kan....

      Verwijderen
  5. ik heb geen eigen huis ,dus dat is alvast geen oplossing en met mijn inkomen en het aantal jaren dat ik pensioen opgebouwd heb word mijn pensioen zou het er nog zijn ook geen vetpot, dus ik ben druk aan het sparen, nu verdien ik niet echt veel maar toch probeer ik een flink bedrag te sparen, dan is het alleen te hopen dat ik niet zonder werk kom te zitten en daarna misschien in de bijstand terechtkom want dan moet ik mijn spaargeld al opmaken voor ik met pensioen zou gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oei, dat klinkt wel doemdenkerig, zonder werk en dan zo lang zonder werk dat je door zou gaan naar de bijstand. Alles kan natuurlijk. Maar alles kan ook de andere kant op :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z