dinsdag 13 oktober 2009

Bespaardingen, wat led je?Nou, mij led niets, kreeg vandaag een bon om bij de Appie een gratis Ledlamp af te halen. Ben ik altijd voor in, van die bespaardingen. In de tijd dat ik (moedwillig) koningin van het besparen was, was ik nog veel bespaarderiger dan ik nu ben. 

Zo zijn (op twee na) alle lampen hier voorzien van spaarlampen. Gaat de verwarming tenminste een uur voor het slapen uit. Heb ik zo'n handige douchecoach (oftewel zandloper voor onder de douche), waarmee ik vaak 5 minuten douche. En soms (in het geval van haar wassen en benen scheren) 2x 5 minuten. Plassen doen wij hier vaak onder het motto 2 a 3 plasjes voor de prijs van 1 (doortrekken). Water voor de douche op temperatuur is vangen we op. Prima voor het doorspoelen van het toilet. De droger wordt altijd gebruikt, om de was zo'n 20 minuten te laten drogen. 

Daarna direkt op een hangertje hangen, scheelt een hoop strijkwerk. Alle stekkers (m.u.v. die van de modem) gaan er na gebruik uit. 1,5 liter water in de koker, 2 koppen thee zetten en heet water in de thermoskan. Nou, ik denk dat dat wel de standaardbesparingen zijn die elke consuminderaar doet.


Andere creatieve besparingen zijn, (poepen op het werk, grapje...) mobiele telefoon opladen op het werk. Tenslotte loopt ie daar ook leeg. Een plaatselijk treinkortingskaart aanschaffen. Heb ik begin dit jaar gedaan, van Arriva. Kostte 17,50 euro. Ik kreeg 10 gratis meereiskaartjes en 40% korting op de reizen na 09.00 uur. (in juli en augustus ook voor 09.00 uur) Dus heen koop ik vaak een enkele reis zonder korting en op de terugweg met korting. Scheelt op de dagen dat ik werk 60 cent.

Waar ik nou nieuwsgierig naar ben, wat is jouw meest vreemde bespaartip? Zo eentje die je eigenlijk niet durft te delen en dat daarom nou eens (anoniem) bij mij doet. En om dat aantrekkelijker te maken, stel ik mijn exemplaar van "Rijk en geen geld" beschikbaar. Reageren kan tot en met zondag 18 oktober a.s.

13 opmerkingen:

 1. De soepen, die ik op een verjaardag maak, kosten nagenoeg minder dan € 2,00 per pan van 6 liter. Daar voer ik dan zo'n 16 tot 20 mensen mee. En lekker dat die soepen zijn. Hier in huis hebben ze nog steeds een hekel aan kapjes van het brood en wanneer de croutonvoorraad heel groot is, draai ik de kapjes gewoon om wanneer ik brood smeer. Dus de eigenlijke korst wordt besmeerd en daar ziet een ander dan niets van wanneer ze hun brood opeten. Volgens mij merken ze het zelf ook niet eens. Swifferstofdoekjes van een goedkoper merk worden bij mij wanneer ze vies zijn in de wasmachine gegooid en hierna weer opnieuw gebruikt. Nu is de Swiffer optie niet echt consuminderend, maar je kunt hier echt op alle plaasten mee komen en het stoft gewoon een heel stuk beter dan met een ouderwetse stofdoek. Gr. Lege zakken vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  als halverwege je heenreis de klok naar 9.00 gaat, kun je ook overwegen om vanaf het eerstvolgende station een enkeltje naar je thuisstation te kopen met als via-station je werkelijke einddoel.
  Dus stel je reist van Leeuwarden naar Groningen en ook al stop je er niet, maar is Veenwouden het eerste station wat je passeert, dan kun je voor je instapt een enkeltje zonder korting Leeuwarden- Veenwouden kopen en een enkeltje Veenwouden-Leeuwarden VIA Groningen.
  Maar goed, dit is niet een hele vreemde bespaartip, maar misschien scheelt dit weer een dubbeltje extra!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zoonlief neemt flesjes van een merk mee naar school omdat deze sterker zijn, die vul ik dan met de lidl cola.en zo'n flesje gaat best lang mee
  nu vindt ik voor zo'n flesje 75 ct een beetje duur en ik loop heel veel met de hond en vlak na de rijksweg liggen vaak van deze flesjes die ze bij het tankstation hebben gekocht. het is een beetje genant maar ik raap ze op maak ze goed school en ze worden gewoon gebruikt.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sjonge... nou ik vind die van Jenny wel genant genoeg voor een prijsje hoor. Zelf heb ik er ook vaak aan gedacht, maar heb het nog nooit durven doen :o(

  Eigenlijk ben ik nog niet consuminderig genoeg denk ik, want ik heb niet van die super buitensporige, gekke dingen. Wat ik wel doe wat hier nog niet genoemd is, is het koken van een eitje in een laagje water, dit na kooktijd afgieten in de plantengieter (staat standaard in de keuken op restjes water te wachten), doe bij eieren koud water in de pan (schrikken) en gooi ook het koude water in de gieter. Zo geen gevaarlijke temperatuurwater in de gieter en al het water opgevangen.
  Zo gaat het trouwens ook met bepaald kookvocht wat ik over hou van het stomen van groenten.

  Ik zal na het weekend nog eens bij je terug komen kijken. Misschien zijn er nog meer "schokkende biechten" gedaan ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, Jenny gaat dit wel winnen denk ik. Ik kom niet verder dan proefabonnementen ipv gewone abonnementen, mobiel opladen op het werk, stekkerdozen die ik centraal uitzet, brieven naar bedrijven altijd naar antwoordnummers sturen en gratis dvd's door en reviews over te schrijven voor FOK! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pfoe, ik ben zelf ook maar een hele gewone bespaarder, en hoewel ik me wel steeds erger aan al die flesjes in de berm, raap ik ze nooit op eigenljk. Ik hou het bij de gebrukelijke stekkerdozen en al die andere dingen die al genoemd zijn.

  Verder bespaar ik op de kapper (dankzij Ton Deuze), besparen op de boodschappen met een mini moestuin, besparen op water met doorstroombegrenzers. Niks vreemds of genants! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sheila zei...
  Veel van het bovengenoemde (de 5minloper), water niet weggooien maar in gieter, spaarlampen, groene energie, kachel pas aan onder de 18 en meteen uit zodra op 19 (blijft daarna wel even hangen, die warmte), kaarsen, stekkerdozen,... @chrsitel, zet je ook de koelkast/magnetron/witgoed uit? Dat is het enige wat bij mij aanblijft (uiteraard zonder led-info op magnetron, die staat uit). Geen auto. En DE besparingstip: geen vlees en vis eten. Da's pas goed voor het milieu!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Sheila haha, nee de koelkast blijft aan. Droger en wasmachine hebben een trekschakelaar, kunnen we ook wel weer uit doen 's nachts. Magnetron hebben we niet. Auto wegdoen hebben we 2 jaar geleden overwogen. Zou ik een bakfiets kopen, blij dat we dat niet gedaan hebben. Vlees en vis, ga ik nog eens weer over denken. We eten al vrij weinig, af en toe gehakt, garnalen en tonijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn grootste besparingstip is: Thuisblijven!!

  Als ik op pad ga geef ik heel snel geld uit aan dingen die ik toch niet nodig heb.

  Verder hebben wij leuke dekens in de bank zodat we 's avonds lekker warm zitten zonder de verwarming aan te zetten.

  XO Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Hanna: dat is een handige truc met treinkaartjes voor en na negen uur, maar dan heb je of een loket of een nieuwe kaartmachine nodig, want die oude kaartmachines kunnen niet allemaal van een ander station vertrekken of een via station kiezen... en ja die oude machines bestaan nog, waar je postcodes intikt voor de bestemming.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. o wat allemaal een leuke bespaarmethodes!

  ik bespaar ook water bij het doorspoelen van de wc. in mijn huurflatje zit een stortbak met maar één stand: de hele bak in een keer leeg spoelen.
  zelf heb ik tussen de drukknop bovenop en de hendel/hefboom in de stortbak een oude (plastic)wijnkurk geplaatst, zodat ik nu de stroom zelf kan stoppen. Veel voordeliger dan een nieuwe stortbak met kleine/grote knop.

  daarnaast loopt de warmwatertoevoer naar mijn radiatoren vanuit de cv voor het ventilatie/luchtgat langs (koude buitenlucht dus!). Die warmwaterbuizen heb ik geïsoleerd met zo'n schuimrubber rol en reflecterende folie.

  en heel simpel: deur van de woonkamer achter je dichtdoen... hoef je ook minder te stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @allen, dank voor de reacties. Ik heb mijn boek beloofd en vind dat het naar Jenny mag gaan. Heb het idee dat ik weet welke Jenny het is... Maar kan geen weblog vinden. Vandaar hier een oproep. Jenny wil je mij je adres mailen? Mijn email adres vind je rechts op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen