Doorgaan naar hoofdcontent

Moeten versus willen

Anderhalf week geleden was ik met dochter in het Groninger Museum. 
Voor mij de eerste keer weer na de aanrijding in 2014 dat ik weer in het museum was. Voelde fijn, een soort van 'overwinning' om weer te gaan. 
Op de zondag voor de aanrijding was ik voor het eerst alleen naar een tentoonstelling geweest. Voor degenen die regelmatig dingen alleen doen wellicht niets bijzonder. Voor mij wel, omdat ik in de hectiek van (destijds) klussen, studeren, gezin, etc. vond dat het wel een beetje vreemd was om 'zo maar' iets leuks voor mezelf te gaan doen.

Terug naar het museum. Het was zondag, op zich een minder slimme dag om naar het museum te gaan. Ook nog een speciale tentoonstelling van Rodin, waar wij niet heen gingen. Gewoon de 'vaste collectie' hebben we bekeken.


Vervolgens een rondje door de prachtige museumwinkel. 

Waar ik het boek van Elle Luna zag. 
Op de tweesprong van moeten en willen 
De engelse versie vind je hier voor maar 11,04 euro (gratis verzending)
(Ja, uiteraard linkjes met aandelen :)) Budgettip, kijk eerst eens bij de bibliotheek.



Ken je het gevoel, dat je een boek MOET kopen. Gewoon omdat je het graag WILT. Nou, dit is voor mij zo'n boek. Ik las het 's avonds en vond het jammer dat het bedtijd was. De volgende dag had ik het uit. En ja... uiteraard wist ik het al wel. Mijn hoeveelheid 'moeten' is ruim in de meerderheid t.o.v. willen. Terwijl ik weet dat ik de keuze heb. Toch voelt dat niet altijd zo.

Moraal van dit verhaal. Ik ga vaker afwegen. Doe ik iets omdat het moet, zoja, van wie moet ik dat dan. Wil ik het ook graag? Of is het sociaal gewenst gedrag waar ik heeeeel goed in ben trouwens. 

Dan ga ik nu 4 naden kitten. Omdat het moet, niet omdat ik het graag wil haha. Wel het eindresultaat. Een afgewerkt raamkozijn. Want het geval waterschade van twee jaar geleden is eindelijk opgelost. Helaas moest het hele (nieuwe kunststof) kozijn er uit vorig jaar. Daardoor was de afwerking aan de binnenkant niet meer passend. (Ik omschrijf dit nog positief). We hebben daar materiaal voor gekregen wat we gisteren eindelijk geplaatst hebben.

Dan, vanmiddag de aangifte doen bij de belastingdienst. Zo benieuwd wat we terug gaan krijgen. Meer mensen die het vandaag al doen?

Reacties

  1. Haha onderhoud. Vandaag een muurtje witten in de kastenkamer. Ik heb eeen kwartier over gedaan om startklaar te zijn. Tevreden kijk ik nu naar Jinek en Pauw van gisteravond,

    Het is een fluitje van een cent. Maar ja,

    Ik wacht nog even met de aangifte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh die voorbereidingen iedere keer voordat je startklaar bent. Inderdaad, vaak is de klus zelf maar een fluitje van een cent. Bijzondere uitdrukking eigenlijk.

      Verwijderen
  2. vind het ook altijd lastig idd.. wat is echt moeten en wat is willen ;) hangt ook af van hoe ik me voel :p

    belastingaangifte.. moet zelfs nog de officele opdrachtbevestiging versturen naar de boekhouder.. en alles nog bij elkaar zoeken.. kijken welke rekeningen we nou precies kunnen opvoeren.. vorig jaar een huis gekocht, dus meer kosten opvoeren dan alleen rente etc.. gedoetje dus.. maar ja komt goed :) ook even kijken of de boekhouder alles gaat doen of alleen mijn zzp deel en man zijn aangifte laat doen via de hypotheker die ook de voorlopige aangifte heeft gedaan vorig jaar..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wel naar aanleiding hiervan een checklist gemaakt van wat we al hebben aan bestanden/gegevens en welke we nog moeten verzamelen. map aangemaakt op de laptop en in mn map (op t aanrecht, gewoon goedkope 23rings map) een checklist gemaatk en afvinken maar. bedankt!!

      Verwijderen
    2. Graag gedaan :) Oh leuk dan de aangifte dit jaar. Na de aankoop van ons huis vonden we de aangifte feest (nouja, meer het bedrag wat we terug kregen hoor). Hopelijk wordt het voor jullie ook zo leuk.

      Verwijderen
  3. Ik las eens ergens dat je het woord 'moeten' eens moet vervangen door 'willen'. Ik vermoed dat dit boek daar ook over gaat.
    Bezuinigen omdat het moet is heel wat anders dan omdat je het wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moeten vervangen door willen is ook een optie. Dit gaat over de dingen die je zogenaamd moet. Omdat het bv vroeger altijd zo ging. En ja, dat bezuinigen daar weten wij alles van. Gelukkig is het nu omdat we het willen. Zo'n ander gevoel.

      Verwijderen
  4. Wij gaan zeer binnenkort de BD doen. Verwacht een heel leuk sommetje terug :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sommetje? Of lekker dikke som? Altijd fijn in ieder geval, het vooruitzicht.

      Verwijderen
  5. Ik heb het boek ook bekeken vanuit de bieb, omdat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik wil. Maar bleef toch wel bij vage opmerkingen vond ik zelf Groet Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, eerste indruk geeft wel het idee van wat vage opmerkingen. Persoonlijk vind ik het een inspirerend boek. Uiteraard viel ik ook voor de kleuren en schrijf/tekenstijl.

      Verwijderen
  6. Oh dat lijkt mij een interessant boek om te lezen. Zal dit weekend eens in de bieb gaan struinen of ze hem ook hebben liggen! De bel.aangifte...ik ben er helemaal niet mee bezig!! We zitten midden in de koop van een woning, normaliter ben ik de eerste nederlander die hem in heeft gevuld ;-) haha. Ga ook dat dit weekend doen!

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Koop van een woning Boukje? Dat klint spannend. Hopelijk gaat dat allemaal naar wens. Ik ben benieuwd.

      Verwijderen
  7. Ik heb het boek gelijk gereserveerd bij de bieb, ben erg benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had ik beter ook kunnen doen, lenen bij de bieb. Tot zover namelijk mijn voornemen om niets meer te kopen zonder iets weg te doen :) Laat je mij weten wat je er van vindt Renske?

      Verwijderen
  8. Mijn geheugensteuntje (want ik heb ook snel te veel "moeten"s) moeten: ademhalen. Slapen. Eten - soms. Al het andere is willen. Je wil je huis waterdicht, dus dan moet je kitten. Maar da's nog steeds een keuze he! Er zijn wel belangrijkere willens (met gevolgen) en minder belangrijkere willens (zonder gevolgen=freewheelend), maar toch. Het blijven willens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, da's een goede tip. Ademhalen, gaat wel redelijk automatisch, maar het geeft mij instant rust wanneer ik daar bewust naar luister/kijk/voel. Slapen, soms zo zonde van de tijd, maar zeker noodzakelijk. Eten ook. Voeg ik toe, tanden poetsen :)

      De rest van de willens zal ik indelen. Goed plan.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z