donderdag 19 december 2013

Eten zomaar weggegooid

Vandaag was onze jaarlijkse kerstlunch op het werk. Verschillende collega's maakten gerechten. We eten dan met de hele afdeling. Ik maakte een courgette - groninger mosterd soep. Erg lekker, als schrijf ik het zelf. Kosten voor de gerechten mogen we declareren. Dat heb ik (nog) niet gedaan. Ik kocht biologische courgettes. Volledig buiten het courgette seizoen. Ook nog bij de plaatselijke winkelier, dus wie weet doe ik het nog wel, dat declareren.

Er vond een verloting plaats, van alle gekregen relatiegeschenken. Wijn, bidons, fotolijstjes, kopjes met reclame van een bedrijf, kalenders etc. Ik was de gelukkige met een amaryllis bol. Ook ons kerstpakket lag klaar. Overvloed alom.

Ik was nog aan het praten met wat collega's over ons nieuwe huis, toen ik in mijn ooghoek een collega een halve schaal met huzarensalade in de container zag gooien. Ik riep nog, maar ze hoorde me niet en het was al te laat. Er werd in een rap tempo afgeruimd. Een andere collega stond met haar bak met overheerlijke sla met avocado, paprika en anders lekkers ook bij de container. Dit keer liep ik er snel naar toe en kon zo de sla 'redden'. Ik viste er ook nog twee brownies uit. Die waren er met schaal en al ingegaan. Belachelijk.

Gisteren bij het kerstdiner van onze dochter op school zag ik ook al veel eten de prullenbak ingeschoven worden. Zo jammer. Ik was blij met alles wat ik had vanavond. Gehaktballetjes van gisteravond. Courgette soep die over was. Mini quiche, salade en brownies. Zo hadden wij vanavond een lekkere en makkelijke maaltijd.

Als het aan mij had gelegen, had ik vanmiddag en ook gisteravond nog meer mee naar huis genomen, wat nu is weggegooid. Voelt altijd een beetje dubbel. Ik gooi vaak mijn 'had ik mijn tupperware bakjes' maar mee opmerking 'erin', als soort van geintje. Maar misschien moet ik ze gewoon maar bij me hebben.

Hoever gaan jullie in het 'redden' en meenemen van overgebleven eten?

Update: 20/12/13 Kijk eens een 'foodiebag' Dat vind ik wel een superinitiatief. 

11 opmerkingen:

 1. Het ligt eraan, in de familiekring heb ik er totaal geen moeite mee, bij vriendinnen ook niet. Maar in een 'professionele setting' merk ik wel dat ik het lastig vind. Ik denk dat bij mij dan nog sterker overheerst van 'het is niet van mij, dus ik kan het ook niet claimen', dan 'het wordt weggegooid, dat is zonde'. Ik vind het wel zonde, maar heb dan meer het gevoel dat ik er niet zo ineens tussen kan springen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou dat dus niet durven te vragen terwijl ik het ook zonde zou vinden om al dat lekkere eten weg te gooien. Knap dat je dat dan toch doet.
  Bij het kerstdiner van DL was alles door de kleuters opgegeten. Dus daar werd gelukkig niks weggegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee nog niemand gereageerd was ik juist benieuwd naar. Ik neem graag restje mee en zie het toch ook steeds mee om me heen gebeuren. Gisteren kreeg ik toevallig van de buren kwart ovenschotel die ze overhadden van hun maaltijd, wij eten later en het kon ook heel goed bij de kippekluifjesresten die ik al uit de vriezer had gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga nooit 'ergens' eten dus kan geen overgebleven eten meenemen maar ik zou het er toch ook moeilijk mee hebben als ik zou zien dat een ander eten weggooit. Ik gooi nooit eten weg, werk alle restjes op want ik vind het zonde om eten weg te gooien....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik haat t als er eten weggegooid word, zelfs als ik t op TV zie gebeuren in een film ofzo krijg ik kromme tenen, erg he. Als ik stukken paprika of andere groente of fruit in prullebak zie liggen pak ik t er lekker uit voor mijn konijnen en cavia's. Lag een tijdje geleden ahld onder een geparkeerde auto omdat daar een heerlijk appeltje lag voor hen. Haha toch zonde???Dan maar voor gek liggen hoor maakt me niet uit. Ook in restaurant kan ik als ze komkommer of iets anders aan t schillen zijn vragen mag ik dat hebben. Tja mijn man schaamt zich diep, heel diep zelfs voor mij maar he, ik rook niet. fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hihi ik moest nogal lachen om dat een na laatste zinnetje! ik zou het juist erg stoer vinden wanneer ik iemand dit zag doen.

   Verwijderen
 6. Als we bij de chinees uit eten gaan dan vraag ik of ze het in kunnen pakken , maar in andere restaurants in Nederland zeggen ze vaak nee. Als we in Roemenië zijn wordt het vaak al gevraagd of ze het in moeten pakken , het is daar heel gewoon . Eten weggooien is verschrikkelijk. We eten dan ook regelmatig kliekjes en waarom ook niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oeps... ik verwijderde per ongeluk de reactie
  Germa Schaveling heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Eten zomaar weggegooid" achtergelaten:

  Ik vind het ook vreselijk als er eten wordt weggegooid. We hebben vaak restjes van de lunch van manlief opgegeten. De rest wou dat absoluut niet hebben. Ik vind dat echt van de zotte om goed eten weg te gooien. Dat gebeurd hier dan ook zelden. Kliekjes kan je heel goed de volgende dag bij de lunch opeten.
  Wij hebben in de herfst bij de appelboom naar gave appels gezocht en nog wat bij geplukt uit de boom. Daar hebben we een aantal potten appelcompote van kunnen maken. Er werd verder door de jeugd alleen maar mee gegooid!Daar is eten niet voor naar mijn idee.
  Wel zou ik het inderdaad lastig vinden om er om te vragen bij een "zakelijk gebeuren". Fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier in Servie, is het een goede gewoonte dat er na een feest alle bediende de resten meekrijgen. Toevallig hadden mijn man en ik er vanmiddag een discussie over dat we volgende keer dat we wat organiseren moeten zorgen dat we voldoende plastic bakjes hebben, zodat het meteen in gepakt kan worden .Waar wij wonen zou niemand eten weg gooien. Ook fijne feestdagen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik zie regelmatig dat er op mijn werk eten weggegooid word en als het even kan neem ik dat mee naar huis,soms is het nog eetbaar voor onszelf en soms zoals gisteren is het brood dat niet meer echt lekker is ,maar waar de vogels buiten nog wel blij mee zijn ,net als met de appels die ik regelmatig in de prullenbak vind en waar nog geen hap uitgenomen is ,op het pand waar ik eerst werkte werd er altijd gevraagd wie er eten dat over was mee wou nemen , dat vond ik altijd een goede zaak, waar ik nu werk mag je het eigenlijk niet meenemen,maar als ik de kans krijg doe ik het toch,want als je ziet hoeveel er weggegooid word,laatst zelfs 6 complete pizzas ,de dozen waren niet eens open geweest, gewoon schofterig ,zeker als je weet dat er bij dat bedrijf mensen weg moeten wegens bezuinigingen en het weggooien van eten in grote hoeveelheden gebeurt zeer regelmatig en dat is dan alleen nog maar op mijn afdeling, dus maar 1 van de 10 afdelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik kan er ook niet tegen wanneer er eten wordt weggegooid. Ik kom uit een gezin waar alle etensresten werden weggeflikkerd, of wanneer iets over de datum was, het direct wegging. Later kwam ik mijn man tegen, die uit een tegenovergesteld gezin kwam. Ik moest daar eerst aan wennen, maar inmiddels dik 10 jaar later, ben ik het zo met ze eens. Het is zo zonde..en dan te bedenken dat ik vlakbij een voedselbank woon.

  BeantwoordenVerwijderen