Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
17 oktober 2013

Beugelbekkie

Ongeveer twee weken geleden kreeg mijn neefje een beugel. Om te beginnen eerst aan de bovenkant. Volgens mij zet de orthodontist volgende week ook de blokjes aan de onderkant.
Tegenwoordig kan dat in de meest hippe kleurtjes zag ik.
Dat was vroeger wel anders (jaaaa, het oude wijf typt).

Ik viel met mijn tanden en kiezen, door het vele duimen, in de categorie 'paardegebit'. Tsjonge jonge, wat stonden mijn voortanden ver naar voren. Ook mijn zusje moest een beugel. Gelukkig is het met behulp van een aantal beugels wel redelijk goed met ons gekomen. Mijn ouders hebben het voor de gein nog wel eens over de orthodontist van mijn zusje en mij. Dat de man van ons beugelgeld een nieuwe ski outfit ging kopen enzo.

Nu komt het voor onze dochter er ook bijna aan, een beugelbekkie.
Haar laatste tanden en kiezen zijn gewisseld. Dus moet ik op zoek naar een ziektekostenverzekering die ons zoveel mogelijk gaat vergoeden.
Op zich ben ik erg tevreden met onze huidige verzekeraar (VGZ).

Wellicht zijn hier lezers met beugeldragende kinderen. Advies is altijd welkom. Over hoe ik een goede orthodontist kies? En waar ik me 'geestelijk' op voor moet bereiden qua kosten? Is een beugel echt zo'n 'portemonneeklapper'?

Would you like to comment?

 1. Oh, ik ga je volgen! Waarschijnlijk moet mijn oudste ook alhoewel de tandarts nog vertrouwen heeft in een goede afloop ;) Hij stelde ook dat een gebit niet perfect hoeft te zijn natuurlijk. Ook daar zit wat in. Maar het moet niet ontsierend zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook zo'n beetje alles gehad: van buitenboordbeugel tot van die slotjes… Mijn ouders hebben flink moeten betalen denk ik.
  Tot dusver ontkomen mijn kinderen aan een beugel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kinderen van mijn broer hebben allebei een beugel nodig gehad. Kosten vielen erg mee. Kinderen tot 18 jaar zijn goed verzekerd voor tandartskosten. Zij moesten wel zelf het spoelmiddel betalen. Per keer dat ze naar de orthodontist gingen, moesten ze iets van € 15 zelf betalen. De rest kwam van de verzekering. En als je voldoende ziektenkosten zelf moest betalen, kon je de orthodontist ook van de belasting aftrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze kinderen hebben alletwee orthodontie gehad. De behandeling van de jongste startte op 9 jarige leeftijd (complex probleem) en duurde tot 16 jaar. De oudste startte op 12 jaar en de blokjes werden rond de 16de verjaardag verwijderd. Nadien kregen we alletwee nog een boven- en onder nachtbeugel die ze aanvankelijk elke nacht moesten inhouden en nadien mochten afbouwen. Ze droegen hun nachtbeugels tot ze 20 waren. De kosten liepen vrij hoog op, vooral omdat de behandeling bij d ejongste zo lang duurde en ook omdat we meerdere jaren voor beide kinderen moesten betalen. Achteraf gezien is het uitgegeven geld wel de moeite waard geweest want ze hebben alletwee een mooi verzorgd gebit. Mijn ouders hebben met mij en mijn broer nooit naar een tandarts geweest : ik heb een schots en scheef gebit dat heel veel slijtage vertoont door een verkeerde beet, mijn broer was tegen dat hij 30 was al een groot deel van zijn tanden kwijt. Ik wou het onze kinderen besparen dat ze op jonge leeftijd al tanden kwijt zouden zijn (zoals mijn broer) of dat ze met zo'n lelijk gebit als het mijne zouden gezeten hebben. Ik zal door de slijtage aan mijn tanden vrij vlug mijn tanden kwijt raken (ben er nu 52) en ik vind het jammer dat mijn ouders niet de moeite en de kosten voor gedaan hebben om het gebit van mijn broer en mij te laten 'regelen'. Achteraf zit je kind toch maar met problemen die hadden kunnen voorkomen worden...liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @liesbet, jammer he, dat ze vroeger zo weinig aan de tanden deden. Hier in Friesland waren er dan schooltandartsen maar die deden ook niet veel goeds. Mijn moeder had al een kunstgebit rond haar 20e, en zij is een paar jaar ouder dan jij. Ik denk dus dat het ook aan de tijd heeft gelegen. Mijn ouders hebben er daardoor ook altijd voor gezorgd dat wij wel naar de tandarts gingen, en mijn zusjes hebben een beugel gehad. Ik had het idee dat het toen ook een beetje mode was, (20-25 jaar geleden) want iedereen liep met een beugel terwijl je dacht is dat echt nodig.
   groetjes Janneke

   Verwijderen
 5. hier hebben 2 van de 3 kinderen een beugel gehad, beiden voor een overbeet en daarna een blokjesbeugel om de boel recht te zetten.
  Kosten zijn best flink maar onze zorgverzekeraar betaalde het gelukkig.
  We hebben unive, die vergoed niet uit het gedeelte dat tandartsen tot je 18de gratis zijn.
  Maar er stond toendertijd een x- bedrag voor en daar kwam je over het algemeen wel mee uit.
  Al begreep ik wel dat de vergoeding tegenwordig iets anders ligt.
  Nog een tip van de orthodontist, wacht nooit totdat je kind een beugel moet met overstappen naar een verzekeraar die wel vergoed. Want de meeste verzekeraars vergoeden pas na 1-2 jaar de kosten aan een beugelbekkie.
  Het kwam voor dat ouders al in het traject zaten van een beugel aanmeten en er dan pas achter kwamen dat ze voorlopig niets vergoed kregen.
  Beugel uitstellen betekend vaak wel langere periode een beugel nodig of minder resultaat omdat kinderen in de groei vaak ook de beste resultaten boeken.
  groetjes
  Tessa

  BeantwoordenVerwijderen